ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ

Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΜΚΕ, υλοποιεί το έργο «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER της ΟΤΔ Πάρνωνα, που εντάσσεται στο Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.2 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων, (ΤΑΠΤοΚ)» του «Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».

Το έργο περιλαμβάνει:

 • Χαρτογράφηση της Γαστρονομικής Κοινότητας της Ερμιονίδας.
 • Έντυπο Οδηγό της Γαστρονομικής Κοινότητας Ερμιονίδας σε μορφή αρχείου pdf. προς αξιοποίηση από τους συλλογικούς φορείς της περιοχής.
 • Διοργάνωση δύο Θεματικών Εργαστηρίων (workshops) για την προώθηση της γαστρονομικής ταυτότητας της περιοχής.

Tο Έργο απευθύνεται σε 40 παραγωγούς τοπικών προϊόντων και επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης της Ερμιονίδας.

Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της Ερμιονίδας σε έναν τουριστικό προορισμό, όπου η γαστρονομία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου.

O έντυπος οδηγός αναφέρεται στις γαστρονομικές αξίες του τόπου (τοπικές γιορτές/εκδηλώσεις, τοπία, προϊόντα, αγορές, εδέσματα, γαστρονομικά souvenir) και περιλαμβάνει τις ενότητες:

 1. Ένας τόπος πλούσιος σε ιστορία και γαστρονομικούς θησαυρούς
 2. Πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας
 3. Το πρωτεύον προϊόν του τόπου
 4. Τα προϊόντα-πρεσβευτές του τόπου (τα 5 επικρατέστερα)
 5. Παραδοσιακή κουζίνα – Δέκα εδέσματα πρεσβευτές
 6. Οινικός τουρισμός
 7. Αγορές, Γαστρονομικές εκδηλώσεις, πανηγύρεις
 8. Δέκα Γαστρονομικά ενθύμια
 9. Ταξιδεύοντας στα καλύτερα αξιοθέατα της Ερμιονίδας

Η πρωτοβουλία της ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ, βασίζεται στην καλή πρακτική των «Γαστρονομικών Κοινοτήτων – Gastronomy & Wine Tourism» (https://www.greekgastronomyguide.gr/gastronomikes-koinotites/). Εμπνευστής του προγράμματος αυτού όπως και της πρωτοβουλίας «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος είναι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γ. Πίττας,. Έχοντας μεράκι για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας, κάποια από τα βιβλία του είναι: «Η αθηναϊκή ταβέρνα», «Τα καφενεία της Ελλάδος», «Πανηγύρια στο Αιγαίο».

Για την υποβολή της αίτησής σας κατεβάστε το παρακάτω αρχείο, συμπληρώστε και προωθήστε στο mail rg.is1716517279atsai1716517279dogn@1716517279ofni1716517279.

Αίτηση συμμετοχής

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ για συμμετοχή στις δράσεις του έργου «Γαστρονομικές Συμπράξεις»